Порше го покажа електричниот автомобил со име Тајкан. Револуционерниот дизајн че биде лансиран во 2019 година.

Според зборовите на извршниот директор на компанијата Оливер Блум, новото име значи “животен млад коњ”. Името е поврзано со коњот во средината на амблемот на Порше.

Најмоќната верзија на овој автомобил ќе биде 600 КС и ќе може да забрза до 100 км / ч за 3,5 секунди. Порше ветува 500 километри со само едно полнење. Основниот модел ќе започне со цена приближно 85.000 долари, но ќе биде околу 400 КС.

Порше, исто така, постави специјална фабрика за електрични автомобили во кампусот во Штутгарт, каде ќе се произведуваат 20.000 автомобили годишно, а се очекува до 2025 година 80% од автомобилите на оваа компанија да бидат електрични.

Image result for first electric car porscheRelated image

Image result for first electric car porsche