Здружението на Европскит автомобилистички новинари и покрај бројните новитети кои беа претставени во текот на 2018 година ги одбраа седумте кандидати за автомобил на годината за 2019 година. 58те членови на жирито одлучија во трката за автомобил на годината да се натпреваруваат Alpine A110, Citroen C5 Aircross, Ford Focus, Jaguar I-Pace, Kia Ceed, Mercedes A Class и Peugeot 508.

Alpine A110

Alpine A110

Citroen C5 Aircross

Image result for Citroen C5 Aircross

Ford Focus

Image result for Ford Focus 2019

Jaguar I-Pace

Image result for Jaguar I-Pace

Kia Ceed

Image result for Kia Ceed

Mercedes A Class 

Related image

Peugeot 508

Image result for Peugeot 508

Најуспешен производител во однос на бројот на автомобили кои го носат ова признание е ФИАТ со девет автомобили. По ФИАТ следи Рено со шест како и Форд и Опел со по пет освоени признанија.