Russia Beyond на македонси, објави интересна статија поврзана популарниот автомобил Чајка и неговото згаснување.

Чајка или на англиски GAZ Chaika е најлуксузниот автомобил кој се произведувал своевремено во СССР. Се произведувале две варијанти и тоа GAZ-13 и GAZ-14. И двата автомобили располагале со 5.5 литарски V8 мотор, а разликата меѓудругото се огледала и во димензиите. Така 13-та била долга 5.6 метри додека 14-та 6.1 метар.

Луксуз во секој поглед, одлична комфорност и секако, одлични перформанси. Поради сето ова, овие автомобили биле најпрестижните во Русија, но при тоа се произведувале само неколку години.

Причината за тоа можете да ја погледнете во комплетната статија објавена ТУКА.