More
  HomeВестиИ Mercedes користел нелегален софтвер при тестовите за емисиони гасови?

  И Mercedes користел нелегален софтвер при тестовите за емисиони гасови?

  Објавено на

   

  По Volkswagen и FCA медиумите во САД и Германија пишуваат дека и Mercedes Benz користеле нелегален софтвер при тестирањето за емисионите гасови. Германски Bild пишува дека германскиот производител користел т.н. менаџмент функција наречена “Slipguard” која идентификувала кога возилото се тестира за емисиони гасови. Покрај оваа менаџмент функција на моторот, Mercedes Benz го користеле и софтверот “Bit 15” со чија помош се “штелувала” количината на издувни гасови. Медиумите во гореспоменатите земји пишуваат дека овој софтвер ги смалувал штетните емисиони гасови за дури 10 пати. 

  Иако официјално не е покрената истрага во САД, со изјава во јавноста излезе Портпаролот на германскиот производител кој потенцираше дека Mercedes Benz во целост е отворен за соработка со американските власти и наведе дека документите и тврдењата изнесени од Bild имаат за цел да наштетат на репутацијата на компанијата и нејзините 290 илјади вработени.

  ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

  Зошто НАТО ја бомбардираше фабриката на Застава?

  Во ексклузивното интервју кое го спроведе АутоКлуб со господинот Тома Савиќ, поранешниот директор на...

  Погребани заедно со СССР: Напуштени проекти на советски автомобили

  Russia Beyond на македонси, објави интересна статија поврзана со развојот на автомобилите во поранешниот...

  Видео за сите љубители на Bburago количките од 90-те

  Малите метални колички кои ги произведува Bburago веќе со децении се симбол на секое...

  Погледнете колку Skoda Octavia може да помине со 1 литар гориво (ВИДЕО)

  Екипата на Car Throttle направи невообичаен тест со цел да одговори на прашањето колку...

  СЛИЧНИ ОБЈАВИ

  Зошто НАТО ја бомбардираше фабриката на Застава?

  Во ексклузивното интервју кое го спроведе АутоКлуб со господинот Тома Савиќ, поранешниот директор на...

  Погребани заедно со СССР: Напуштени проекти на советски автомобили

  Russia Beyond на македонси, објави интересна статија поврзана со развојот на автомобилите во поранешниот...

  Видео за сите љубители на Bburago количките од 90-те

  Малите метални колички кои ги произведува Bburago веќе со децении се симбол на секое...