More
  HomeВести2017: Победници и губитници

  2017: Победници и губитници

  Објавено на

  По сумирањето на продажните перформанси за минатата година време е да ги објавиме победниците и губитниците на изминатата година во Европа.

  Дефинитивно победник број 1 е Renault-Nissan кои го зголемија годишното производство за 97.344 автомобили. Најголемо процентуално зголемување на производството има забележано Tesla и тоа 81.1%. На ниво на бренд најголем победник е Toyota која на ниво на бренд забележа зголемено производство, а со тоа и продажба во Европа од 80.080 возила. Со ова Toyota Motors забележа втор најголем пораст на продажба од 80.747 возила, резултат подобар од Volkswagen Group кој забележа зголемување на производствениот волумен за 66.585 автомобили. По Тојота, на втората позиција во поглед на најголем пораст на продажбата по бренд има Mercedes-Benz и тоа за 66.973 автомобили односно Peugeot за 56.559 автомобили.

  Наспроти Renault-Nissan кој забележаа најголемо зголемување на производството т.е. продажбата, најголемо намалување има кај Honda и тоа од 18.553 автомобили со што може да се каже дека е најголем губитник во поглед на продажбата за изминатата година во Европа. Покрај во апсолутна бројка Honda има и во процент најголемо изразено намалување на продажбата и тоа од 11,7%. На ниво на бренд најголем губитник е Opel со намалување на продажбата од 49,600 автомобили.

  Сумирано, во продолжение се прикажани најуспешните авто производители за изминатата година во поглед на продажбата во Европа.

     Групација 2017 2016 Промена  
  1 Volkswagen Group 3.677.539 3.610.954 1,8%
  2 PSA 2.464.559 2.452.234 0,5%
  3 Renault-Nissan 2.285.409 2.188.065 4,4%
  4 BMW AG 1.039.878 1.026.931 1,3%
  5 Fiat-Chrysler Automobiles 1.038.283 989.504 4,9%
  6 Ford Motor Comp. 1.030.076 1.041.435 -1,1%
  7 Daimler AG 1.006.443 945.723 6,4%
  8 Hyundai-Kia 972.592 929.331 4,7%
  9 Toyota Motor 720.566 639.819 12,6%
  10 Geely 302.263 289.820 4,3%

  ПОБЕДНИЦИ:

  Renault-Nissan – Успеа да стане број 1 производител и да забележи пораст на продажбата во Европа од 4.4%
  Тоyota Motors – Забележа најголем пораст на продажбата во Европа и тоа од 12.6%
  Volkswagen Group – И покрај се, сеуште е број 1 во Европа

  ГУБИТНИЦИ:

  Opel – Бројните новитети не придонесоа за зголемување на продажбата. Напротив, забележа намалување во однос на претходната за 49.600 автомобили што е навистина многу.
  Honda – Јапонскиот производител забележа најголем пад на производството/продажбата во Европа.

  ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

  Зошто НАТО ја бомбардираше фабриката на Застава?

  Во ексклузивното интервју кое го спроведе АутоКлуб со господинот Тома Савиќ, поранешниот директор на...

  Погребани заедно со СССР: Напуштени проекти на советски автомобили

  Russia Beyond на македонси, објави интересна статија поврзана со развојот на автомобилите во поранешниот...

  Видео за сите љубители на Bburago количките од 90-те

  Малите метални колички кои ги произведува Bburago веќе со децении се симбол на секое...

  Погледнете колку Skoda Octavia може да помине со 1 литар гориво (ВИДЕО)

  Екипата на Car Throttle направи невообичаен тест со цел да одговори на прашањето колку...

  СЛИЧНИ ОБЈАВИ

  Зошто НАТО ја бомбардираше фабриката на Застава?

  Во ексклузивното интервју кое го спроведе АутоКлуб со господинот Тома Савиќ, поранешниот директор на...

  Погребани заедно со СССР: Напуштени проекти на советски автомобили

  Russia Beyond на македонси, објави интересна статија поврзана со развојот на автомобилите во поранешниот...

  Видео за сите љубители на Bburago количките од 90-те

  Малите метални колички кои ги произведува Bburago веќе со децении се симбол на секое...