More
  HomeВестиИндустријаПад на продажбата на нови автомобили во март

  Пад на продажбата на нови автомобили во март

  Објавено на

  Според последниот извештај објавен од ACEA (European Automobile Manufactures Association) бројот на регистрирани автомобили во март годинава бележи пад од 5.2% во однос на март минатата година, но и во однос на февруари годинава. Ова е прв пат во март да има пад на продажбата по континуираното зголемување од 2014 година. Најголем пад е забележано кај најголемите пазари во ЕУ, Велика Британија, Германија и Италија.

  Така во Велика Британија во минатиот месец биле продадени само 474.069 автомобили што претставува пад од 15.7% во однос на истиот месе минатата година и пад од 12.4% за периодот јануари-март споредбено за истиот период минатата година.

  Во Германија е забележан пад од 3.4% во март годинава споредбено со март минатата година, но и покрај тоа за првиот квартл годинава има продадено 878.611 автомобили што е пораст за 4% во однос на првиот квартал минатата година. Голем пад има и во Италија и тоа од 5.8% и Белгија од 4.3% додека значителен пораст има во Бугарија (+10.2%), Хрватска (+17%), Кипар (+35.2%), Холандија (+15.3%) и Словенија (+20.1%).

  VW Групацијата со најмногу продадени автомобили

  И за месец март најмногу автомобили има продадено VW Групацијата и тоа 405.103 што е благ пораст од 0.3% во однос на истиот месец минатата година. Најпродаван бренд на оваа групација и натаму останува Volkswagen, а најголем процентуален пораст на продажбата има остварено Seat и тоа од 9.7%. На втората позиција според бројот на продадени автомобили се наоѓа PSA Групацијата која забележа пораст од неверојатни 59.7%. Така во март минатата година оваа групација имаше продадено само 17.719 автомобили додека оваа година, благодарение на аквизацијата на Opel забележана е продажба од 285.434 автомобили. На третата позиција се наоѓа Renault Group со пад на продажбата од 3.2% додека најдобрата петорка за март ја сочинуваат уште Ford и FCA.

   

   

  ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

  Еве кои се ослободени од плаќање на патарина

  Регулирањето на патниот сообраќај со патарини е предвидено и детално опишано во Законот за...

  Новата генерација на Renault Espace доаѓа на пролет

  Се е подготвено за новата, шеста генерација од моделот Espace, соопштуваат од Renault. Ова,...

  Тајната на автомобилите на Тито (ВИДЕО)

  Јосип Броз Тито несомено е најмаркантната личност на овие простори. Бројните анегдоти, настани поврзани...

  И за Rolls-Royce нема криза – зголемена продажбата во 2022 година

  Короната и воената интервенција на Русија во Украина која предизвика нови економски текови се...

  СЛИЧНИ ОБЈАВИ

  Еве кои се ослободени од плаќање на патарина

  Регулирањето на патниот сообраќај со патарини е предвидено и детално опишано во Законот за...

  Новата генерација на Renault Espace доаѓа на пролет

  Се е подготвено за новата, шеста генерација од моделот Espace, соопштуваат од Renault. Ова,...

  Тајната на автомобилите на Тито (ВИДЕО)

  Јосип Броз Тито несомено е најмаркантната личност на овие простори. Бројните анегдоти, настани поврзани...