More
  HomeЛајфКлубЕкоТалин е првиот град со целосно бесплатен јавен превоз

  Талин е првиот град со целосно бесплатен јавен превоз

  Објавено на

  Талин е првиот град во светот со целосно бесплатен јавен превоз. Главниот град на Естонија во последните години е во интензивен развој, благодарение на иновативните start-up бизниси како и посветеноста на централната и локалната власт кон унапредување на услугите на граѓаните, па оваа мерка беше сосема очекувана и само една во низата која влијае врз подобрувањето на секојдневниот живот на жителите на естонската престолнина.

  Се започна пред пет години кога жителите на овој град на референдув се изјаснија за целосно слободен транспорт, а на надлежните институции не им остана ништо друго освен во целост да ја спроведат нивната желба. Алан Алакила објаснува дека од овој долгорочен проект најглем корист би имале жителите со ниски и средни примања, но и дека мотивирачки служи на жителите со високи примања кој сега би можеле бесплатно да го користат јавниот транспорт во Талин.

  Следна цел за почит на Естонија е воведување на бесплатен јавен транспорт на целата територија на земјата со што оваа балтичка земја би станала и прва земја во светот со целосно бесплатен јавен транспорт.

  ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

  Еве кои се ослободени од плаќање на патарина

  Регулирањето на патниот сообраќај со патарини е предвидено и детално опишано во Законот за...

  Новата генерација на Renault Espace доаѓа на пролет

  Се е подготвено за новата, шеста генерација од моделот Espace, соопштуваат од Renault. Ова,...

  Тајната на автомобилите на Тито (ВИДЕО)

  Јосип Броз Тито несомено е најмаркантната личност на овие простори. Бројните анегдоти, настани поврзани...

  И за Rolls-Royce нема криза – зголемена продажбата во 2022 година

  Короната и воената интервенција на Русија во Украина која предизвика нови економски текови се...

  СЛИЧНИ ОБЈАВИ

  Еве кои се ослободени од плаќање на патарина

  Регулирањето на патниот сообраќај со патарини е предвидено и детално опишано во Законот за...

  Новата генерација на Renault Espace доаѓа на пролет

  Се е подготвено за новата, шеста генерација од моделот Espace, соопштуваат од Renault. Ова,...

  Тајната на автомобилите на Тито (ВИДЕО)

  Јосип Броз Тито несомено е најмаркантната личност на овие простори. Бројните анегдоти, настани поврзани...