More
  HomeГаражаСовети и едукацијаВнимавајте! Полусинтетичкото масло не е добро за турбо мотори

  Внимавајте! Полусинтетичкото масло не е добро за турбо мотори

  Објавено на

  Моторното масло е она на што најмалку треба да штедите кога е во прашање благосостојбата на вашето возило.

  На пазарот постојат многубројни моторни масла, од најразновидни производители со најразновидни карактеристики. Но дали сте знаеле дека полусинтетичкото масло воопшто не е добро за турбо мотор?

  Полусинтетичкото масло е помалку отпорно на високи температури отколку синтетичкото. Тоа во себе има 25 синтетичко масло додека останатото е минерално и нема добри перформанси при загревање. При високи температури особено на 900⁰C, поради своите перформанси, полусинтетичкото масло може да придонесе до затворање на каналите каде протекува маслото и да го отежне подмачкувањето.

  Иако разликата во цена е многу мала, многу од нас во турбо мотор ставаат полусинтетичко 10W масло, но штетата која обично се појавува неколку години подоцна може да биде огромна.

   

  ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

  Еве кои се ослободени од плаќање на патарина

  Регулирањето на патниот сообраќај со патарини е предвидено и детално опишано во Законот за...

  Новата генерација на Renault Espace доаѓа на пролет

  Се е подготвено за новата, шеста генерација од моделот Espace, соопштуваат од Renault. Ова,...

  Тајната на автомобилите на Тито (ВИДЕО)

  Јосип Броз Тито несомено е најмаркантната личност на овие простори. Бројните анегдоти, настани поврзани...

  И за Rolls-Royce нема криза – зголемена продажбата во 2022 година

  Короната и воената интервенција на Русија во Украина која предизвика нови економски текови се...

  СЛИЧНИ ОБЈАВИ

  Еве кои се ослободени од плаќање на патарина

  Регулирањето на патниот сообраќај со патарини е предвидено и детално опишано во Законот за...

  Новата генерација на Renault Espace доаѓа на пролет

  Се е подготвено за новата, шеста генерација од моделот Espace, соопштуваат од Renault. Ова,...

  Тајната на автомобилите на Тито (ВИДЕО)

  Јосип Броз Тито несомено е најмаркантната личност на овие простори. Бројните анегдоти, настани поврзани...