More
  HomeГаражаСовети и едукацијаПет грешки што го уништуваат нашиот менувач

  Пет грешки што го уништуваат нашиот менувач

  Објавено на

  Менувачот, особено мануелниот, е многу сензитивен дел од нашето возило. При тоа, со нашите секојдневни навики често имаме негативно влијание врз истиот, па со тоа и животниот век значително му го намалуваме.

  Како пет најчести грешки односно навики што ги правиме при возењето, а што имаат негативно влијание можеме да ги наведеме следните:

  1. Одмарање на нашата рака на менувачот. Честа грешка која ја правиме во секојдневното влијание. Со самото тоа што ја одмараме раката, вршиме притисок врз менувачот.
  2. Притискање на педалата за кумплуг кога чекаме подолго. Ова особено често се случува на семафори додека чекаме да се вклучи зеленото светло.
  3. Истоврмено подолго задржување на кумплугот и ножната кочница додека автомобилот се наоѓа на угорнина. При тоа ова има особено негативно влијание доколку истовремено автомобилот се наоѓа во брзина.
  4. Нагло забрзување со високи степени на пренос на менувачот
  5. Одмарање на левата нога на педалата за кумплунг

  ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

  Еве кои се ослободени од плаќање на патарина

  Регулирањето на патниот сообраќај со патарини е предвидено и детално опишано во Законот за...

  Новата генерација на Renault Espace доаѓа на пролет

  Се е подготвено за новата, шеста генерација од моделот Espace, соопштуваат од Renault. Ова,...

  Тајната на автомобилите на Тито (ВИДЕО)

  Јосип Броз Тито несомено е најмаркантната личност на овие простори. Бројните анегдоти, настани поврзани...

  И за Rolls-Royce нема криза – зголемена продажбата во 2022 година

  Короната и воената интервенција на Русија во Украина која предизвика нови економски текови се...

  СЛИЧНИ ОБЈАВИ

  Еве кои се ослободени од плаќање на патарина

  Регулирањето на патниот сообраќај со патарини е предвидено и детално опишано во Законот за...

  Новата генерација на Renault Espace доаѓа на пролет

  Се е подготвено за новата, шеста генерација од моделот Espace, соопштуваат од Renault. Ова,...

  Тајната на автомобилите на Тито (ВИДЕО)

  Јосип Броз Тито несомено е најмаркантната личност на овие простори. Бројните анегдоти, настани поврзани...