More
  HomeГаражаСовети и едукацијаШто означува планината и снегулката на гумите?

  Што означува планината и снегулката на гумите?

  Објавено на

  На гумите денеска, за разлика од минатото, благодарение на бројните стандардни за безбеднст и заштита на потрошувачите може да се најдат најразлични симболи, кратенки, ознаки. Сите тие даваат одредена информација на корисникот за самите гуми.

  Покрај кратенките од типот на 215/60 R16 94V на гумите често може да се забележи и симбол од планина со три врва и/или снегулка. Не е потребно да сте експерт, па ниту ви е потребен антрополог за да може да утврдите дека снегулката означува дека гумите се зимски.

  И да, токму така, сите гуми на кои од надворешната страна има симбол на снегулка означува дека станува збор за зимска гума. Овие симболи се многу често присутни кај автомобилските и камионските гуми и при ттоа означуваат дека гумите во зимски услови овозможуваат супериорна влеча.

  Опционално, некои гуми ги содржат и буквите “М” и “S”. Така комбинацијата на овие букви (пр. MS, M/S, M&S, or M+S) означува дека гумата има одлични перформанси и во кал (mud) и на снег (snow).

  [ЧИТАЈ ПОВЕЌЕ: Еве што значат кратенките на гумите]

   

  ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

  Еве кои се ослободени од плаќање на патарина

  Регулирањето на патниот сообраќај со патарини е предвидено и детално опишано во Законот за...

  Новата генерација на Renault Espace доаѓа на пролет

  Се е подготвено за новата, шеста генерација од моделот Espace, соопштуваат од Renault. Ова,...

  Тајната на автомобилите на Тито (ВИДЕО)

  Јосип Броз Тито несомено е најмаркантната личност на овие простори. Бројните анегдоти, настани поврзани...

  И за Rolls-Royce нема криза – зголемена продажбата во 2022 година

  Короната и воената интервенција на Русија во Украина која предизвика нови економски текови се...

  СЛИЧНИ ОБЈАВИ

  Еве кои се ослободени од плаќање на патарина

  Регулирањето на патниот сообраќај со патарини е предвидено и детално опишано во Законот за...

  Новата генерација на Renault Espace доаѓа на пролет

  Се е подготвено за новата, шеста генерација од моделот Espace, соопштуваат од Renault. Ова,...

  Тајната на автомобилите на Тито (ВИДЕО)

  Јосип Броз Тито несомено е најмаркантната личност на овие простори. Бројните анегдоти, настани поврзани...