Заврши изградбата на Меѓународниот аеродром Даксинг, најголемиот аеродром во светот лоциран во близина на Кина, пренесуваат медиумите од оваа азијска земја.

Аеродромот е распостранет на 1.4 милиони метри квадратни што претставува површина поголема од 25 фудбалски терени. За негова изградба досега се потрошени над 60 милијарди евра.

Во официјална употреба овој аеродром ќе биде пуштен кон крајот на септември, а амбициите на владата на Кина се тој да прерасне во најфреквентен аеродром во светот и тоа да го реализира веќе следната година.

Заклучно 2025 година планирано е годишно низ овој аеродром да поминуваат 72 милиони патници и 620 илјади летови додека 15 години подоцна е планирано и зголемување на капацитетот се со цел да опслужи 100 милиони патници и 880 илјади летови.