Популарната серија тројка на BMW се појави во далечната 1975 година под кодното име E21.

Овој модел од првата генерација дојде на местото на моделот 02, а најголем протагонист за овој модел беше Херберт Квандт, тогашен мнозински сопственик на BMW.

Оттогаш па се до денес овој модел во континуитет е дел од понудата на BMW произведувајќи се во вкупно седум генерациски модели. Последната седма генерација како највисоко ниво на достигнување во производство влезе во минатата 2019 година.

Целосната еволуција во изгледот на овој најпопуларен модел на BMW е прикажана на следното видео.