Последни во низата краш тестови спроведени од страна на Euro NCAP беше оној на моделот 3 на Tesla. Ова е втор пат автомобил на Tesla да се најде на овој европски тест за безбедност откако пред пет години беше спроведен краш тестот на моделот S.

Очекувано, овој модел се акити со максимални пет ѕвездички на краш тестот остварувајќи при тоа далеку подобри резултати споредбено со моделот S

Во поглед на безбедноста на возачот овој модел оствари скор од 96% што споредбено со моделот S е за 14 процентни поени подобро. Одлични резултати забележа и во поглед на безбедноста на патниците на задната клупа односно децата остварувајќи скор од 86%.

Со скор од 74% и 94% во поглед на безбедноста на пешаците т.е. околината како и безбедносната асистенција, овој модел забележа далеку подобри перформанси од моделот S. Споредбено во овие два критериуми, моделот S оствари скор од 66% односно 71%.

Краш тестот на Tesla Model 3 погледнете го на видеото во продолжение.