Euro NCAP (European New Car Assessment Programme) како волонтерска организација е основана во декември 1997 година во Белгија. Истата оваа година ги спроведува и првите краш тестови.

Во една од емисиите на TopGear во тоа време се прикажани првите краш тестови. Меѓу автомобилите прикажани на видеото во продолжение ќе сретнете VW Polo, Vauxhall Corsa, Nissan Micra, Ford Fiesta…