More
  HomeВестиFiat најпродаван бренд во Турција

  Fiat најпродаван бренд во Турција

  Објавено на

  Солидна година за турската автомобилска индустрија – продажбата на нови автомобили минатата година се зголеми за 7% додека производството на нови автомобили во оваа земја оствари пораст од 6%.

  Ова го покажуваат официјалните податоци за 2022 година според кој во текот на целата мината година на турскиот пазар се продадени 827.147 нови автомобили, а се произведени 1.352.648 автомобили.

  Убедливо најпродаван бренд е Fiat со продадени 146.435 нови автомобили што претставува 18,7% од вкупната продажба. Значително учество има и Renault и тоа од 12,7% односно 99.639 нови автомобили. Во најдобрата тројка се наоѓа уште и FOrd со продадени 77.435 нови автомобили.

  Место меѓу првите 10 на најголемиот пазар во Југоисточна Европа обезбедија и Volkswagen (60.341), Toyota (49.937), Hyundai (45.176), Opel (36.725), Dacia (36.000), Peugeot (32.666) и Citroen (28.831).

  ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

  Погледнете колку Skoda Octavia може да помине со 1 литар гориво (ВИДЕО)

  Екипата на Car Throttle направи невообичаен тест со цел да одговори на прашањето колку...

  Топ 10 факти кои не сте ги знаеле за Audi

    1. Karl Benz бил учител на основачот на Audi August Horch, основачот на Audi бил...

  Не е Босанец ако не сака Голф – зошто е тоа така?

  Не треба многу време да се вози по улиците во Босна и Херцеговина за...

  Дали Југо е навистина најлошиот автомобил во историјата?

  BBC во 2015 година и познатиот авто магазин Autotrader година подоцна го прогласуваат овој...

  СЛИЧНИ ОБЈАВИ

  Погледнете колку Skoda Octavia може да помине со 1 литар гориво (ВИДЕО)

  Екипата на Car Throttle направи невообичаен тест со цел да одговори на прашањето колку...

  Топ 10 факти кои не сте ги знаеле за Audi

    1. Karl Benz бил учител на основачот на Audi August Horch, основачот на Audi бил...

  Не е Босанец ако не сака Голф – зошто е тоа така?

  Не треба многу време да се вози по улиците во Босна и Херцеговина за...