More
  HomeАуто МиксТајната на автомобилите на Тито (ВИДЕО)

  Тајната на автомобилите на Тито (ВИДЕО)

  Објавено на

  Јосип Броз Тито несомено е најмаркантната личност на овие простори. Бројните анегдоти, настани поврзани со овој државник остануваат да се кажуваат и по 40 години од неговата смрт.

  Почитуван во Југославија, но уште повеќе почитуван во земјите од “Третиот свет”, Тито често добивал најразлични подароци, а меѓу бројните има и автомобили.

  Денес, по неколку децении се зачувани дели од автомобилитена Тито. Шест автомобили кој ги користел се наоѓаат во касарна во Белград, дел во Техничкиот музеј на Словенија, а има и во Македонија, Хрватска, Босна и Херцеговина и Црна Гора.

  За тајната на Титовите автомобили во продукција на РТС е направен краток документарен филм кој може да го погледнете во продолжение.

  ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

  Погледнете колку Skoda Octavia може да помине со 1 литар гориво (ВИДЕО)

  Екипата на Car Throttle направи невообичаен тест со цел да одговори на прашањето колку...

  Топ 10 факти кои не сте ги знаеле за Audi

    1. Karl Benz бил учител на основачот на Audi August Horch, основачот на Audi бил...

  Не е Босанец ако не сака Голф – зошто е тоа така?

  Не треба многу време да се вози по улиците во Босна и Херцеговина за...

  Дали Југо е навистина најлошиот автомобил во историјата?

  BBC во 2015 година и познатиот авто магазин Autotrader година подоцна го прогласуваат овој...

  СЛИЧНИ ОБЈАВИ

  Погледнете колку Skoda Octavia може да помине со 1 литар гориво (ВИДЕО)

  Екипата на Car Throttle направи невообичаен тест со цел да одговори на прашањето колку...

  Топ 10 факти кои не сте ги знаеле за Audi

    1. Karl Benz бил учител на основачот на Audi August Horch, основачот на Audi бил...

  Не е Босанец ако не сака Голф – зошто е тоа така?

  Не треба многу време да се вози по улиците во Босна и Херцеговина за...