Совети и едукација

Краток прирачник за купување на половен автомобил

Купувањето на автомобил, особено половен, знае да биде многу тежок процес проследен со стрес и нервоза. Тоа е особено така поради тоа што самите ги...

Еве што означуваат кратенките кај моторните масла

И кај моторните масла како и кај горивата постои меѓународна стандардизација. При стандардизирањето на моторните масла најголема улога има Американскиот нафтен институт (API) како и...

Сакате половен и квалитетен автомобил? Овие 10 половни автомобили се прав...

Германската Асоцијација за Техничка Инспекција, попозната по кратенката TÜV (Technischer Überwachungsverein) направи рангирање на најдобрите половни автомобили во однос на најмалку регистрирани дефекти. Станува...

Пет грешки што го уништуваат нашиот менувач

Менувачот, особено мануелниот, е многу сензитивен дел од нашето возило. При тоа, со нашите секојдневни навики често имаме негативно влијание врз истиот, па со...

Еве што значат симболите на контролната табла

Честопати се случува на контролната табла на вашето возило да се светне одреден симбол, но при тоа да не знаете што точно значи? Во...

Ставите појас! Ниеден изговор не е доволно оправдување

Републичкиот совет за безбедност на сообраќајот на патиштата на својата официјална интернет страница објави апел за подобрувње на културата и навиките во сообраќајот поточно...

1.500 евра казна доколку пушите во автомобил во Грција

Последните законски промени во Грција донесоа високи казни, особено за оние кои пушат во автомобил. Така доколку бидете затекнати како пушите во автомобилот, а при...

Еве кои документи се потребни за одобрение за управување со туѓо...

Доколку патувате во странство, а при тоа не управувате со сопствено возило тогаш потребно ви е полномоштво. Доколку патувате како физичко лице потребни документи со...

Еве што значат кратенките на гумите

Гумите се многу значаен дел од автомобилот. Од нив, нивната кондиција и квалитет, зависи крајниот перформанс на автомобилот, безбедноста и сигурноста во возењето. Не...

РСБСП со совети за поголема безбедност на децата во сообраќајот

Републичкиот совет за безбедност на сообраќајот и патиштата објави неколку важи совети со цел зголемување на безбедноста на децата во сообраќајот. Повикувајќи се на...

Видео упатство за тоа како може да ги поминете патарините со...

На патарините ширум земјата веќе во функција е новиот начин на работа кој подразбира конечно имплементирање на MTAG картичките за побрзо поминување на наплатните пунктови. За...

Ова е најбрзиот начин да го разладите вашиот автомобил

Во летниот период паркирањето на сонце може да допринесе за вжештување во внатрешноста на автомобилот и постигнување на температура до 80 степени. Доколку автомобилот е...

Менувачот ви запнува, а вие не можете да префрлите во рикверц?...

Колку често сте се соочиле со потешкотии при префрлувањето на менувачот во рикверц? Кај многу нови автомобили, особено оние од А и B сегментот...

Пет причини зошто да ги смените зимските гуми со летни!

Има луѓе кои сметаат дека нема потреба да ги менуваат зимските и летни гуми и тоа е само маркетинг трик со кој ќе купите...

РСБСП: Стави појас, спаси живот, спречи повреди!

Републичкиот совет за безбедност на сообраќајот на патиштата на својата официјална интернет страница објави апел за подобрувње на културата и навиките во сообраќајот. Во...

Совети за мотоциклистите за намалување на ризикот од незгоди

Во последните неколку месеци сообраќајните несреќи во кои учествуваат мотоцикли се доста присутни, а како последица на истите бројни возачи ги имаат изгубено своите...

5 најголеми грешки кои го уништуваат вашиот менувач

Мануелните менвуачи во автомобилите претставуваат доста "нежен" систем во автомобилите. Тие знаат да бидат често на удар на возачите поради правењето на пет основни...

Ова се сите потребни документи за царинење на возила

Доколку планирате да увезете ново или половно возило од странство тогаш потребно е да се следи соодветната процедура во Царинската Управа на Република Македонија....

Табела: Максимални брзини, употреба на светла и мобилен телефон на патиштата...

Сите земји во Европа имаат различни сообраќајни регулативи во поглед на дозволена брзина на патиштата, дозволена количина алкохол во крвата, користењето на мобилен телефон...

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ